17 september 2008

Ge konstnärer betalt för ditt arbete

Kultur. - För oss folkpartister är det självklart att konstnärer skall få betalt för det arbete som de utför. Att konstnärer antas arbeta gratis är en kulturpolitisk skandal som har pågått i decennier.
Det säger, Madeleine Sjöstedt (fp), Helene Odenjung (fp) och Ewa Bertz (fp), med anledning av att Stockholm stad har beslutat att följa det avtal som Konstnärernas riksorganisation (KRO) och staten upprättat.

Från och med 1 januari 2009 kommer Liljevalchs konsthall, Kulturhuset och Stockholms stads andra institutioner som anlitar konstnärer att som första kommun i Sverige följa det avtal som KRO och staten upprättade under 2007.

- Självklart borde konstnärer som ställer ut i Göteborg och Malmö också få ersättning enligt avtalet men det hänger på att socialdemokraterna göra samma utfästelse. Vi är beredda! Avslutar de tre folkpartisterna Madeleine Sjöstedt, kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm, Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg, och Ewa Bertz, kommunalråd i Malmö.

De tre folkpartisterna skrev igår en debattartikel i ämnet i Sydsvenskan, läs den här.

Fakta om avtalet
I Stockholm, där folkpartiet styr över kulturpolitiken, har det gjort flera viktiga reformer för att förbättra konstnärsperspektivet och tillväxten i Stockholms kulturliv de senaste åren.
Avtalet mellan Konstnärernas riksorganisation (KRO) och staten gäller egentligen bara statliga institutioner. Men folkpartiets inställning har hela tiden varit att också Stockholms stads institutioner - Liljevalchs konsthall/konstkansliet och Kulturhuset i första hand - ska följa det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar