18 december 2009
MP:s energipolitik är kontraproduktiv
10 december 2009
Glädjande besked om Gothenburg!

Läs mer: BLT, DN, PS, HD, Dg, Svd, GP, GT, AB, Vårt Göteborg,
8 december 2009
Fullmäktige sa JA till Ekmans motion om att fika kring kungen
På sista sammanträdet för året, sa ett enigt fullmäktige ja till Kerstin Ekmans motion om att tillåta serveringar på Gustaf Adolfs Torg.
7 december 2009
Göteborg får fler studenter
3 december 2009
FP lanserar idéutvecklingsprojekt på nätet
- Vi liberaler jobbar ständigt med idéutveckling och hoppas att detta projekt ska utveckla vår politik i dialog med kunniga och intresserade göteborgare. Första utkast till program, En stad i förändring, behandlar stadsbyggnadsfrågor. Nu hoppas vi på livlig debatt på nätet och den ska vi följa med spänning, säger Helene Odenjung (FP), kommunalråd och gruppledare i Göteborg.
2 december 2009
Inför en parboendegaranti i Göteborg!
27 november 2009
Cecilia Malmström föreslagen som EU-kommissionär för inrikesfrågor

- Jag är stolt över förtroendet att ansvara för några av de tuffaste utmaningarna för EU-samarbetet. För en liberal är det hedrande att få leda EU:s arbete mot gränsöverskridande brottslighet och människohandel, och med att få en gemensam asylpolitik på plats samtidigt som vi öppnar vägar för laglig migration till Europa. Dessutom behöver vi ge EU en tydligare roll när medlemsländerna drabbas av katastrofer. Med Lissabonfördraget får de här områdena ännu större tyngd inom EU.
- Stockholmsprogrammet är en av de viktigaste prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet och handlar om frågor som verkligen berör medborgarna. Min uppgift i kommissionen blir att omsätta det i praktiken. Jag ser fram emot att samarbeta nära med kommissionär Viviane Reding, som föreslås som kommissionär för grundläggande rättigheter, för att säkra en effektiv brottsbekämpning och en migrationspolitik där individens rättigheter står i centrum.
23 november 2009
Proppen ur för äldres rätt till riktiga bra boenden!

- När jag för flera år sedan motionerade om en samlad strategi för fler anpassade boenden för äldre, inte bara dagens särskilda boenden för mycket gamla och sjuka, avslogs det med att det inte behövs. Alla vill bo kvar hemma. När vi varit på diskussioner har hon avfärdat behovet. Alla vill bo kvar hemma. När vi pekat på att arbetet med Senior Göteborg måste ges en politisk styrning och ett konkret uppdrag om att ta fram anpassade boende för äldre har det avslagits. Alla vill bo kvar hemma. Så har det fortsatt, konstaterar Mikael Janson (FP).
- Så sent som i oktober lade Kjell Björkqvist (FP) och jag en motion om att dels inrätta trygghetsboenden i Göteborg och ansöka om de stimulansmedel som regeringen nu avsatt, dels ge fastighetsnämnden ett samordningsansvar för olika typer av trygghetsboenden inklusive att se till att fullt ut anpassa i det ordinära bostadsbeståndet, inte ens det har ju (S), (MP) och (V) agerat för, och nu är det precis det som de föreslår. Det är bara att tacka och ta emot för den snabbehandlingen av vår motion, avslutar Mikael Janson (FP).
22 november 2009
21 november 2009
Fler kvinnor i bolagsstyrelser!

19 november 2009
Landsmötet. Intervju med Cecilia Malmström om hennes nominering till EU-komissionär
16 november 2009
Alla har rätt till ljus och värme
11 november 2009
Janson (FP): Drogas äldre i Göteborg?
- Rapport efter rapport har visat på missförhållanden. Nu behövs krafttag och diskussion om hur vi kan få bukt med övermedicinering av äldre och sjuka inom äldreomsorgen i Göteborg. Jag hoppas att mina frågor skapar debatt – för det är inte acceptabelt att äldre drogas. Det säger Mikael Janson (FP) i en kommentar till sin interpellation.
10 november 2009
Götaplatsen måste få ljus

5 november 2009
Ge författare tillfällig fristad i Sverige
Det säger Cecilia Wigström, riksdagsledamot från Göteborg (FP), med anledning av att hon ställt en fråga till regeringen om den bangladeshiske fristadsförfattaren Anisur Rahman i Uppsala som hotas av utvisning. Efter fatwan mot Salman Rushdie 1989 skapades ett europeiskt fristadssystem för förföljda författare. Göteborg blev den första svenska fristaden 1995 på initiativ av Folkpartiet liberalerna.
- Kulturministern ser positivt på Kulturrådets satsning på att fler svenska orter än Göteborg, Stockholm och Uppsala ska delta i det internationella nätverket av fristadsstäder. PEN har kännedom om närmare tusen förföljda författare och antalet ökar. Migrationsverket måste stödja fristadssystemet om yttrandefriheten i världen ska öka.
4 november 2009
"Det måste vara möjligt för unga och äldre att bo centralt"

29 oktober 2009
Selimovic: Öppna ögonen för toleransen
28 oktober 2009
Helene mot Anneli i valet!

27 oktober 2009
Missvisande inlägg om va-taxan
26 oktober 2009
Nyamko på besök i Göteborg
Allt färre barn och ungdomar i resursfattiga områden engagerar sig i föreningslivet. Det är särskilt viktigt att stimulera till engagemang. Regeringen satsar därför åtta miljoner kronor på detta under 2010. Det skriver integrationsminister Nyamko Sabuni som i dag besökte Biskopsgården på GP debatt.
25 oktober 2009
Regeringen bör öppna filial i Göteborg

24 oktober 2009
Funktionsnedsatta måste bemötas bättre

23 oktober 2009
Kerstin Ekman (FP): Lys upp Götaplatsen!

- Belysningen på Götaplatsen är idag under all kritik, speciellt nu när höstmörkret tränger sig på. Att en plats som är så synonym med Göteborg är ett svart hål på kvällar och nätter är enligt mig oacceptabelt. Den dåliga belysningen leder även till onödiga olyckor, som staden enkelt skulle kunna förebygga. Det är dags att lysa upp Götaplatsen, så att vi får en trygg och vacker plats som vi kan vara stolta över. Det säger Kerstin Ekman (FP) ledamot i fullmäktige i en kommentar till sin motion.
Motionen kan läsas här eller i GP och SR.
20 oktober 2009
Janson (FP): Stärkta minoritetsgrupper i Göteborg?

- Göteborg har med den nuvarande lagstiftningen haft en restriktiv hållning gentemot minoritetsgruppernas språkutövning. Den nya lagen innebär nya möjligheter och en fråga som jag vill ha svar på är om staden exempelvis kommer att ta initiativ för att bli förvaltningsområde för finsktalande med tanke på att Göteborg har den näst största gruppen sverigefinnar i landet. Det säger Mikael Janson (FP) , ersättare i kommunstyrelsen, i en kommentar till sin väckta fråga i fullmäktige.
- Med några månader kvar tills det att den nya lagstiftningen träder i kraft måste Göteborg kunna ge besked till de olika minoritetsspråkgrupperna, om vad som kommer att förändras med den nya lagstiftningen. Kommer dessa grupper att kunna kommunicera på sina språk gentemot kommunen och i den kommunala skol- och omsorgsverksamheten? Frågar sig Mikael Janson (FP ).
Återförstatliga skolan
15 oktober 2009
Fördelning av extra statsbidrag – jämförelse mellan S, MP, V och Alliansen i Göteborg

Idag höll majoriteten och Vänstern presskonferens om hur de vill fördela regeringens extra miljoner. Om M, FP, KD:s förslag hade fått gehör i kommunstyrelsen igår hade regeringens extra konjunkturstöd fördelats enligt ovan. Alliansens förslag ger fler miljoner till alla stadsdelar i Göteborg och SDN-sektorn som helhet. Utbildningensnämnden hade fått 10 miljoner mer i stöd. Vilket sammanlagt är en differens på 63 miljoner kronor.
I svåra tider behöver politiken prioritera. Folkpartiet och Alliansen prioriterar skolan, förskolan och omsorgen om våra äldre först. Vi behöver minska barngrupperna i förskolan, höja kvalitén i skolan och äldreomsorgen. Vi vill ju också halvera antalet SDN och fördela pengarna direkt till förskolorna, skolorna och de äldre i behov av hemtjänst t ex, skriver Helene Odenjung på sin blogg.
Källor: S, MP, V:s pressmeddelande och M, FP, KD:s förslag i kommunstyrelsen.
14 oktober 2009
Uteservering på Gustaf Adolfs torg blir verklighet

- Det blir ett lyft för helheten. Det enda torget används till i dag är ju att snedda över, säger Helene Odenjung, folkpartist och kommunalråd till GP i en kommentar till beslutet
- Torget har historiskt varit stadens mittpunkt och en naturlig mötesplats för oss göteborgare, tyvärr tillhör det vårt förflutna. Därför vill jag utreda möjligheterna om att väcka torget till liv igen – som jag tycker är en idealisk plats för uteserveringar. Jag skulle gärna se samma utveckling som har skett på både Kungsportsplatsen och Järntorget, säger Kerstin Ekman. Nu väntar slutlig behandling av motionen i fullmäktige.
13 oktober 2009
Etablera Trygghetsboenden i Göteborg!
- Vi kan inte längre bara konferera på ämnet äldre. Befolkningen blir inte yngre och det blir allt mer akut med fler olika former av boenden för äldre. Därför lägger vi nu en motion om att etablera trygghetsboenden i Göteborg. Boenden för den äldre som känner sig otrygg och isolerad och kan vara såväl helt egna byggnader som insprängt i det vanliga bostadsbeståndet, säger Mikael Janson (FP) ersättare i kommunstyrelsen.
- Det pågår diskussioner och planering och ändå byggs det som man alltid har gjort. Vi vill ge fastighetsnämnden ett samordningsansvar för att öka andelen boenden för äldre och människor med funktionsnedsättning, när vi bygger om eller bygger nytt, avslutar Kjell Björkqvist (FP) , vice ordförande i fastighetsnämnden.
Fakta Trygghetsboenden:
Äldreboendedelegationen har lanserat trygghetsboenden, ett boende mellan det vanliga boendet och dagens äldreboende. Boendet är till för den som känner otrygghet och isolering och har svårt att komma ut. Där finns tillgång till gemensamhetsutrymmen samt stationerad personal/hemtjänstteam, aktiviteter, mathållning, trygghetslarm med mera. Lägenheterna förmedlas som hyresrätter. Regeringen har för kommande år anslagit statliga investeringsmedel för etablering av trygghetsboenden i kommunerna.
12 oktober 2009
Social nedrustning i Göteborg
Wigström ställer inte upp för omval

- Det har varit fantastiskt givande att företräda liberala göteborgare i riksdagen och få jobba med de frågor som jag brinner för: arbetet med mänskliga rättigheter i utrikesutskottet och EU-nämnden, kampen mot organiserad brottslighet i justitieutskottet och demokratisk granskning av regeringen i KU. Efter moget övervägande har jag ändå landat i beslutet att inte kandidera igen.
- Erfarenheterna från 8 år i riksdagen vill jag ta med mig in i nya, utvecklande arbetsuppgifter. Självfallet kommer jag fram till valet 2010 fullgöra mitt uppdrag som riksdagsledamot för Göteborg med full kraft, säger Cecilia Wigström i en kommentar till beslutet. Läs mer i GP.
11 oktober 2009
Så kan vi rädda Göteborgs bibliotek
8 oktober 2009
Sluta jaga bilägare!

2 oktober 2009
Svenskarna har blivit européer

1 oktober 2009
Ödesfråga som kräver strategi

24 september 2009
Det behövs mer debatt om älven
23 september 2009
19 september 2009
18 september 2009
Dawit-manifestation i Göteborg

I Göteborg träffas vi på Kungsportsplatsen kl 11.30 för att visa vårt stöd för Dawit Isaak. Journalister, politiker av alla färger och representanter från civilsamhället kommer att hålla korta anföranden.
- ”Pressens frihet är alltid en nagel i ögat på den som önska att efter gottfinnande handskas med folkens öde” skrev Torgny Segerstedt redan1938. En annan göteborgare, Dawit Isaak, agerar i samma anda. Nu är han fängslad och kan inte längre skriva. Därför måste vi tillsammans vara hans nagel i ögat på Eritreas president, säger Cecilia Wigström (FP), ordförande i riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-grupp.
Läs mer om manifestationen i GP.
15 september 2009
C och FP: Utveckla vattenbruket längs våra kuster!

- Vi tror på vattenbruket som en framtidsnäring för Göteborg och västkusten som, om den tillämpas på rätt sätt, kan stärka kustkommuners ekonomi, miljö och attraktionskraft och därmed främja vår kommuns och regions framtid. Därför vill vi nu att frågan om vattenbruket utreds, det säger Franziska Osterberger Gustafsson (C) och Helena Holmberg (FP) i en kommentar till deras motion.
- Vattenbruket har utvecklats förhållandevis svagt i Sverige jämfört med våra grannländer och ännu mindre i en global jämförelse. Vår kust är utmärkt till att odla musslor och ostron på och ett ökat vattenbruk skulle bidra till en mer levande skärgård och en god havsmiljö, avslutar Franziska Osterberger Gustafsson (C) och Helena Holmberg (FP)
Motionen finns att läsa här.
11 september 2009
Bergman Alme (FP): Betala med betalkort vid parkering!

- Idag är det bara mynt eller bensinkort som välkomnas i flertalet av stadens parkeringsautomater och jag kan inte förstå varför. Både i Malmö och Stockholm är det idag fullt möjligt att betala med betalkort, den möjligheten borde göteborgare och våra gäster ha, säger Kristina Bergman Alme (FP), vice ordförande i Konsumentnämnden och ersättare i fullmäktige i en kommentar till sin nylagda interpellation. Interpellationen kan läsas här. GP skriver om förslaget här.
9 september 2009
Utbildning för bättre bemötande väntar
- Många med funktionsnedsättning kan vittna om hur de bemöts på ett negativt sätt även av kommunal personal som rentav har till uppdrag att vara till och stöd och hjälp. Ofta handlar det mer om otillräcklighet, okunskap, osäkerhet samt kanske missriktad välvilja än verklig illvilja från personen ifråga. Därför är det så viktigt att utbilda i detta, att få till de "aha-upplevelser" som gör att man ser det man inte tidigare insett varit fel i hur man agerat i sin yrkesroll, fortsätter Mikael Janson (FP).
- Det är lysande att det nu bakas in i den utbildningsinsats som ska göras kring att etablera mänskliga rättighetersperspektivet inom all kommunens verksamhet. Bemötandefrågan är ju en grundläggande del i detta, inte minst gentemot den med funktionsnedsättning, som annars hade missats, avslutar Mikael Janson (FP).
8 september 2009
Västtrafik - gör om biljettsystemet

7 september 2009
Statligt miljonregn över Göteborg

- Regeringens extrastöd till kommunerna visar att Alliansen tar ansvar i kristider och prioriterar välfärden och självklart är jag glad att regeringen har lyssnat. Jag välkomnar också att regeringen nu ser över kommunernas ekonomiska spelregler. För det är något som verkligen behövs, avslutar Helene Odenjung (FP).
Konjunkturstödet fördelas efter invånarantal per den 1 november 2009 och siffrorna nedan bygger på Statistiska Centralbyråns uppgifter den 30 juni 2009 varför det verkliga utfallet kan avvika något från nedanstående beräkning. Men totalt tillskott i budgetpropositionen innebär för Göteborgs del 378 miljoner kronor och tillsammans med vårpropositionen som presenterades tidigare i år har Göteborg fått drygt 643 miljoner kronor i extra stöd från staten. För Västra Götalandsregionen innebär det cirka en halv miljard kronor i extra bidrag.
4 september 2009
Det har alltid funnits snöstormar, höststormar och vårstormar
3 september 2009
Pehrson och Odenjung informerade sig om oroligheterna i Göteborg

Handelsflottan behöver likvärdiga förutsättningar
1 september 2009
Skydda lagens väktare med skärpta lagar

29 augusti 2009
Omvandla tomma kontor till bostäder!

- Vi lägger uppdraget eftersom det är brist på bostäder och många kontorslokaler står outhyrda, säger Helene Odenjung (FP) till GT idag.
27 augusti 2009
Göteborg behöver en äldreombudsman
Göteborg behöver äldreombudsman som står på de äldres och anhörigas sida, som kan granska omsorgen om de äldre och sjuka och till vilken alla kan vända sig, även anonymt, för frågor och klagomål, såväl drabbade och anhöriga som personal. - Klagomål får inte sopas under mattan som uppenbarligen har skett, menar Mikael.
- Jag uppmanar nu därför Marina Johansson (S) att ge mig det svaret, att nu är det dags för en äldreombudsman även i Göteborg, när hon besvarar min interpellation i fullmäktige om vad som egentligen görs för att kvalitetssäkra äldreomsorgen i Göteborg, avslutar Mikael Janson (FP).
26 augusti 2009
Viktigt behålla Humlans verksamhet

Att socialdemokraterna i en tid av larmrapporter kring ungdomars ohälsa kan lägga ner en verksamhet som bedrivs med stor erfarenhet och kompetens är något som vi inte kan förstå eller acceptera, det skriver Helene Odenjung (FP), Kristina Tharing (M) och Ulrika Marcelind (KD) från utbildningsnämnden i Göteborg på GP debatt.
På utbildningsnämndens sammanträde igår beslutade en enig nämnd att genomföra det som oppositionen sökte majoritet för på nämndens sista möte innan sommaren. Humlans viktiga verksamhet kommer nu att fortsätta drivas i förvaltningens regi.
25 augusti 2009
Politiker låter tjänstemän bestämma
Göteborg har som bekant 21 stadsdelsnämnder. Dessa förbrukar omkring 75 procent av kommunens skatteintäkter. Det viktigaste politiska beslutet som fattas i stadsdelsnämnden är budgeten för nästa år. Majoriteten Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inför nämndens möte presenterat riktlinjerna. Men dokumentet är tunt. 18 meningar har S och MP lyckats skriva ner. Det ska alltså räcka som instruktion till en förvaltning som tilldelas nästan 900 miljoner kronor av våra skattemedel och som har ansvaret för skola, äldreomsorg, barnomsorg, socialstöd, nykterhetsvård, kultur med mera för 34000 invånare. Pengarna räcker inte till allt och det är en politisk skyldighet att göra prioriteringarna. Om Socialdemokraternas och Miljöpartiets stympade inriktningsmål antas av nämnden så blir det i praktiken tjänstemännen som styr hela verksamheten. Det skriver Lennart Duell på GT debatt idag.
24 augusti 2009
Janson (FP): Backa inte om Backa!

- Det är bra att kommunstyrelsen kommer att informeras på onsdag om situationen i Backa och andra stadsdelar. Ingen kan utan oro se på situationen med stenkastning, våld och brinnande bilar. Vi behöver dialog med stadsdelsförvaltningar, fältare och polis. Men vi behöver också dialog med ungdomarna. De kan inte skylla på polisen eller någon annan för det de gör, men de kan berätta vad det handlar om, säger Mikael Janson (FP), ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i sociala resursnämnden i en kommentar till de senaste händelserna i Backa.
- Jag skulle därför välkomna ett initiativ till ett möte mellan kommunledning, stadsdelspolitiker och utpekade ungdomar för en rak och direkt dialog, det vore något nytt att pröva, menar Mikael Janson (FP).
- Det är också därför bra att Dario Espiga (S) med sitt ansvar för de sociala frågorna i Göteborg tar bollen från Backa. Jag har vid ett flertal gånger i kommunstyrelsen lyft behovet av att följa situationen i Backa när den inte hanterades lokalt. Jag har pratat med folk i området och så sent som före sommaren träffade jag förvaltningsledning, fältare och polis. Man har kommit en bra bit på vägen, men att det inte behövs mycket för att det ska - bokstavligen - tända till, var tydligt redan då och bevisat nu, avslutar Mikael Janson (FP).
GP1, GP2, GP3, GP4,
19 augusti 2009
Låt oss fika kring kungen

När kommunstyrelsen i Göteborg återsamlas för sitt första möte efter sommaren kommer min motion om att tillåta serveringar på Gustaf Adolfs Torg upp till behandling. I många städer tar man vara på sina torg, utvecklar dem till verkliga mötesplatser och utnyttjar dem för stadens invånare och besökare. Inget vore mer naturligt än att få in detta inslag i vår stadsbild än på Gustaf Adolfs Torg, det skriver Kerstin Ekman på GT debatt.
- Torget har historiskt varit stadens mittpunkt och en naturlig mötesplats för oss göteborgare, tyvärr tillhör det vårt förflutna. Därför vill jag utreda möjligheterna om att väcka torget till liv igen – som jag tycker är en idealisk plats för uteserveringar. Jag skulle gärna se samma utveckling som har skett på både Kungsportsplatsen och Järntorget, säger Kerstin Ekman (fp) i en kommentar till sin motion.
På kommunstyrelsens sammanträde blev motionen idag bordlagd och kommer att hanteras den 2 september.
Mer läsning. Du kan även läsa om Kerstins motion i GP och lyssna på SR:s inslag här.
14 augusti 2009
4 juli 2009
Skolan i Göteborg behöver reformer!

27 juni 2009
Hemvård av obotligt sjuka måste bli bättre
24 juni 2009
Vårda namnet Gothenburg!

- Göteborg är idag i Göteborg endast Göteborg och inget annat i stadens även internationellt riktade kommunikation. Samtidigt möter den som landar på Göteborg City Airport dekaler som hänvisar till Gothenburg och stadens nya stadsnät benämns Gothenburg Wireless, konstaterar Mikael Janson (FP), ersättare i kommunstyrelsen.
- Vi behöver därför parallellt se till att hitta former för att vårda vår internationella benämning kopplat till stadens officiella svenska namn, som exempelvis Göteborgs Universitet numera gör, säger Mikael Janson (FP), som väckt frågan i fullmäktige.
- Det är synd att helt sudda bort våra synonymer, då de påminner om vår unika internationella historia. Gothenburg är fortfarande det ortsnamn som hitresande ofta först möter och det är dumt att inte även vårda den benämningen för att rentav undvika förvirring om Göteborg också är Gothenburg eller inte, avslutar Mikael Janson (FP). Läs hela motionen här.
Ett flertal bloggar skriver om motionen här, här och här.
16 juni 2009
Krogar som har öppet till fem gynnar evenemangsstaden Göteborg

Inför Euron i Göteborg!
12 juni 2009
Folk ska kunna känna sig trygga i Göteborg

11 juni 2009
Spetsutbildning för entreprenörer till Göteborg
10 juni 2009
Bergman Alme vill ha husbåtar i Göteborg
- Jag vill ha en levande stadsbild och skulle vilja se både hemmabyggen av händiga Martin Timell-typer och färdigköpta båtarna längs våra kajer, det säger Kristina Bergman Alme idag till GP i en kommentar till hennes motion som behandlades på kommunstyrelsen under förmiddagen.
Motionen går nu vidare till fullmäktige för slutlig behandling, men kommunstyrelsen valde idag att besvara motionen med Byggngadsnämndens svar. Motionen till KF kan läsas här, ärendet här och fler diskussioner om husbåtar här.
3 juni 2009
Invandrare måste få stöd i vardagsproblem
28 maj 2009
Odenjung (FP): Oroande mobbingundersökning i Göteborg!

- Att nästan varannan elev på högstadiet upplever att klassläraren har gjort lite eller inte något för att motverka mobbing i klassen de senaste månaderna är oroande och allvarligt. Jag blir uppriktigt ledsen när en stor del av dem som blivit mobbade också uppger att de inte har berättat för någon annan om händelserna. Dessa ungdomar blir än mer utsatta, säger Helene Odenjung, kommunalråd (FP) i en kommentar till undersökningen.
- Arbetsro och trygghet är av avgörande betydelse för skolan. Att elever mobbas, kränks och hotas är helt oacceptabelt. Ingen elev ska behöva vara rädd för att gå till skolan. För mig är det en självklarhet att skolpersonal ska agera direkt mot mobbing när den uppstår och att vi hela tiden ska arbeta förebyggande. Vi får inte svika dessa ungdomar och folkpartiet vill att alla skolor i Göteborg ska arbeta med vetenskapliga och beprövade metoder mot mobbing. Det är dags för den styrande minoriteten att ta ansvar, avslutar Helene Odenjung (FP).
Läs mer i GP.
26 maj 2009
Odenjung (FP): Den liberala skillnaden vågar prioritera!

– Vi tror på den enskilda människan och förtroendet för den enskildes kraft. Politikens främsta uppgift är att skapa förutsättningar, inte hinder, för initiativ och alternativ. Folkpartiet liberalerna prioriterar skola och omsorg, där göteborgarna får valuta för sina skattepengar och får göra egna val, säger Helene Odenjung.
– I en ekonomiskt ansträngd situation med minskade skatteintäkter och ökade kostnader för försörjningsstöd blir det än viktigare att skattebetalarnas pengar också används på bästa sätt. Genom effektiviseringar och konkurrensutsättning får vi finansiellt utrymme för en oförändrad skatt. Vi ska vara sparsamma och göra rätt prioriteringar, fortsätter Odenjung.
– Vi halverar antalet SDN. Samtidigt införs ett flexiblare och rättvisare system som möjliggör för göteborgarna att avgöra vart pengarna ska gå, genom att öronmärka resurserna för förskolan, grundskolan och hemtjänsten, fortsätter Odenjung.
- Platsgaranti införs i förskolan samtidigt som öppna förskolor och språkförskolor stöttas.
- Vi öronmärker skolans resurser. Grundskolan tillförs 20 Mkr för en satsning på elever både i behov av stöd och extra utmaningar, där barnens läsande stimuleras ytterliggare.
- Nobelklasser inom grundskolan och gymnasiet med särskilda inträdesprov införs.
- Gymnasieskolans eleversättning höjs för att ytterligare höja kvalitén. Utbildningsnämnden förstärks med 30 Mkr, samtidigt som vi slår samman utbildningsnämnden och vuxenutbildningsnämnden.
- Stadsarkitekt införs.
- En jobb- och integrationssatsning införs för att bekämpa utanförskapet med bl a praktikplatser.
- Inför euron i Göteborg som parallell valuta för att stärka stadens roll som besöks-, evenemangsort och handelspartner.
- Äldreombudsman införs.
– Göteborg ska utvecklas till Sveriges ledande kunskapsstad. Fokus i folkpartiets budget är skolan och omsorgen om våra medborgare. Göteborg ska präglas av initiativ och alternativ. Ett Göteborg där mångfald ses som en styrka, avslutar Helene Odenjung.
Fler bilder från presskonferensen hittas här.
Du kan ladda ner budgeten här eller läsa mer här.
www.valstugan.eu
20 maj 2009
Våldsutsatta tjejer får personlarm

- På andra håll i landet tycker man att det här är en bra idé. Kommunerna är skyldiga att arbeta särskilt med våldsutsatta kvinnor. Att använda larm är en liten del för att kunna lösa en stor fråga, säger förslagsställaren Helene Odenjung (FP) till GP.
19 maj 2009
Dominansen från Stockholm ökar
15 maj 2009
Debatt: Sopa ut resterna av all homofobi

29 april 2009
Se över reglerna för ambulanser

28 april 2009
Odenjung (FP): Höjning av skatten slår mot de svaga!

1 april 2009
"Kompletterande riktlinjer avseende hanteringen av ärenden gällande makar i äldreboende", är den långa och byråkratiska rubriken som utgör slutpunkt f
- På dagens kommunstyrelse kommer så till slut det sista steget för äldre pars rätt att få bo ihop även på ålderns höst upp för beslut. Det sker i form av ett följdbeslut avseende taxor och avgifter för att möjliggöra även för den som inte egentligen har behov av en äldreboendeplats att få flytta med sin make/maka till ett särskilt äldreboende. Det är glädjande att vi nu äntligen kommit så här långt, uttalar Mikael Janson, ersättare i kommunstyrelsen.
- En av de första saker jag gjorde när jag kom in i kommunstyrelsen 2005 var att stoppa planerna på att göra det ännu svårare att få rätt till en plats i äldreboende. Riktlinjerna som hade tragglats genom alla kommunala instanser inklusive pensionärsråd och bara var uppe för bekräftelse i kommunstyrelse och fullmäktige, var så tillkrånglade att jag sade stopp och belägg. Sedan tog det ett halvårs diskussioner innan vi till slut istället kunde enas om att tvärtom, för första gången på länge, minska kraven för rätt till ett boende. Det hade gått för långt med den så kallade "kvarbo-principen" där äldre skulle bo kvar hemma till snart sagt vilket pris som helst, säger Mikael Janson.
- Jag trodde det skulle räcka med det. Det visade sig dock att skrivningarna inte hjälpte de äldre par där bara den ena hade ett stort omvårdnadsbehov. När jag blev uppmärksammad på flera upprörande fall där äldre par som levt ett helt liv ihop tvingades isär av kommunen ställde jag en fråga i fullmäktige om det rimliga i detta och om vi inte borde ändra regelverket så att det inte gick att missförstå. Svaret blev att det borde vi nog göra och i kommunstyrelsen gav vi sedan ett sådant uppdrag där rätten för äldre par att bo ihop tydliggjordes. Det är egentligen tragiskt att något så självklart skall behöva skrivas in i regelverk när vi i övrigt slagit fast viljan att göra det enklare överlag att få rätt till äldreboende, menar Mikael Janson.
- Med dagens beslut sätter vi förhoppningsvis en gång för alla punkt för myndighetsövergrepp som att tvinga isär äldre par! Det tråkiga är att det i Göteborg ännu saknas äldreboenden där människor med olika behov kan bo riktigt bra ihop. Kampen för det måste därför fortsätta, avslutar Mikael Janson. ", är den långa och byråkratiska rubriken som utgör slutpunkt för det arbete som Mikael Janson (FP) drivit under flera år för att ge de äldre en värdigare ålderdom tillsammans.
- På dagens kommunstyrelse kommer så till slut det sista steget för äldre pars rätt att få bo ihop även på ålderns höst upp för beslut. Det sker i form av ett följdbeslut avseende taxor och avgifter för att möjliggöra även för den som inte egentligen har behov av en äldreboendeplats att få flytta med sin make/maka till ett särskilt äldreboende. Det är glädjande att vi nu äntligen kommit så här långt, uttalar Mikael Janson, ersättare i kommunstyrelsen.
- En av de första saker jag gjorde när jag kom in i kommunstyrelsen 2005 var att stoppa planerna på att göra det ännu svårare att få rätt till en plats i äldreboende. Riktlinjerna som hade tragglats genom alla kommunala instanser inklusive pensionärsråd och bara var uppe för bekräftelse i kommunstyrelse och fullmäktige, var så tillkrånglade att jag sade stopp och belägg. Sedan tog det ett halvårs diskussioner innan vi till slut istället kunde enas om att tvärtom, för första gången på länge, minska kraven för rätt till ett boende. Det hade gått för långt med den så kallade "kvarbo-principen" där äldre skulle bo kvar hemma till snart sagt vilket pris som helst, säger Mikael Janson.
- Jag trodde det skulle räcka med det. Det visade sig dock att skrivningarna inte hjälpte de äldre par där bara den ena hade ett stort omvårdnadsbehov. När jag blev uppmärksammad på flera upprörande fall där äldre par som levt ett helt liv ihop tvingades isär av kommunen ställde jag en fråga i fullmäktige om det rimliga i detta och om vi inte borde ändra regelverket så att det inte gick att missförstå. Svaret blev att det borde vi nog göra och i kommunstyrelsen gav vi sedan ett sådant uppdrag där rätten för äldre par att bo ihop tydliggjordes. Det är egentligen tragiskt att något så självklart skall behöva skrivas in i regelverk när vi i övrigt slagit fast viljan att göra det enklare överlag att få rätt till äldreboende, menar Mikael Janson.
- Med dagens beslut sätter vi förhoppningsvis en gång för alla punkt för myndighetsövergrepp som att tvinga isär äldre par! Det tråkiga är att det i Göteborg ännu saknas äldreboenden där människor med olika behov kan bo riktigt bra ihop. Kampen för det måste därför fortsätta, avslutar Mikael Janson.